Menu VMS stimuleert maximaal de verduurzaming in al haar
facetten van de volledige sierteeltsector in België

Succesverhalen

Op deze pagina vind je inspirerende verhalen van collega's. Door ervaringen en ideeën te delen met elkaar, werken we samen aan de verduurzaming van de sierteelt. We zetten deze mooie verhalen in de kijker, zonder daarbij zelf een standpunt in te nemen. Breng regelmatig een bezoekje aan deze pagina en blijf geïnspireerd!

De kostprijs kennen van je product is onontbeerlijk voor een gezond bedrijf - Het Wilgenbroek

Zeventien jaar geleden namen Thierry Van Paemel en zijn vrouw Anneke een tuincentrum over in Oostkamp. Samen met hun kinderen, Tom en Tineke, runnen ze een bloeiende zaak. Uit liefde voor Helleborus werd het bedrijf uitgebreid met een Helleboruskwekerij van 12 hectare.

Lees meer

Missie: ‘Tijd voor actie in het groen’ – Axel Wauters

“Ik ben op zoek naar innoverende partners om mee een ambitieus boomkwekerijproject met afzet- en vormingsactiviteiten uit de grond te stampen.”

Lees meer

Van azaleakweker naar een gemengd bedrijf. - Van Oost Dirk

Om een gezond bedrijf te runnen moet je als bedrijfsleider durven de dagdagelijkse gang van zaken in vraag stellen. En dat is exact wat Dirk, zaakvoerder van Van Oost BVBA deed.

We gingen eens horen wat hem hierbij dreef…

Lees meer

“Er is meer nood aan kennis over en voeling met planten. Velen weten niet hoe het eraan toegaat in een tuinbouwbedrijf, ze zien enkel de buitenkant." - Goderick Meuninck

Het bedrijf van Goderick Meuninck is zowel een Pierlepein- als een zorgboerderij.

Lees meer

Bij ons gaat iedereen sneller naar huis op het einde van de dag. - Marjan Denie (Hoebenschot)

"Het projectmatig uitwerken van ideeën geeft je een ruimere kijk op de wereld en kan je bedrijf alleen maar ten goede komen. Ondertussen hebben wij zelf al meerdere projecten gerealiseerd."

Lees meer

"Zolang dat je achter je product staat en in het project gelooft, heeft het kans op slagen."-Wouter Bogaert (Boplant)

"De keuze voor groendakcassettes is ontstaan door de algemene trend naar stadsvergroening en duurzaamheid. We zochten ook een product dat we jaarrond konden verkopen."

Lees meer

“Onze beslissing te automatiseren rendeert, ook voor de arbeiders” - Hans en Kathleen Van de Steene-De Buck

We merkten dat de arbeidsintensiteit enorm verlaagd met de afzetrobot. Daarom investeerden we in 2013 in een opzetrobot. Het motiveert ons en de werknemers omdat er meer variatie is in het werk.

Lees meer

“Een biologisch evenwicht zonder pesticiden op onze boomkwekerij” – Ils Lievens (Houtmeyers)

In de voorbije 40 jaar werden op ons bedrijf geen pesticiden meer gebruikt. We gooien het over een andere boeg. Onze percelen worden omzoomd met verschillende gewassen die vogels en nuttige insecten aantrekken.

Lees meer

“Een website met uitgebreide webshop, voordelen voor ons en onze klant” - Lucas De Nolf (Willy De Nolf)

Onze website met ingebouwde webshop functioneert als een verlengde van ons intern administratie-programma. Het is een verre droom om bevrijd te worden van het faxapparaat, maar we evolueren wel meer en meer in die richting.

Lees meer

“Milieu is onze business” – Erik Boterdaele

Voor ons is duurzaam ondernemen meer dan gewoon in orde zijn met de normen en regels. Als Sierteler van het Jaar krijgen wij de kans onze boodschap te verkondigen.

Wij monitoren onze ecologische voetafdruk al jaren via het VMS-MPS systeem.

Lees meer

“Alle kansen benutten voor een groene bedrijfsuitstraling” - Charles Van Tieghem (Boomkwekerij JOOS)

Als boomkweker dien je alle kansen te benutten om je bedrijf een mooie en groene uitstraling te geven. Een aantrekkelijke oprijlaan, de privétuin en bedrijfsomgeving die in elkaar overvloeien, de perceelsranden en braakgronden inzaaien en hagen, heggen en poelen aanleggen en onderhouden.

Lees meer

“Wij kiezen resoluut voor groencompost” - Jan Coussement & Lieven De Backer (Sylva)

Wij telen momenteel bosplantsoen op een oppervlakte van zowat 100ha. De kwekerij is gelegen in de Vlaamse zandstreek en meer bepaald in het waterwingebied van Kluizen wat in de context van bemesting een niet onbelangrijk detail is.

Lees meer