Menu VMS stimuleert maximaal de verduurzaming in al haar
facetten van de volledige sierteeltsector in België
Home » Actualiteit » Week van de bij 'Wild van hart, Wild van Bijen'
Dinsdag 30/05/17

Week van de bij 'Wild van hart, Wild van Bijen'

Om mensen bewust te maken van het belang van bijen en hommels pakt het Departement Omgeving uit met de Week van de Bij (nog tot 4 juni) en de bijbehorende campagne ‘Wild van hart, Wild van Bijen’.

Bijenspecialist Dirk de Graaf (UGent) zegt dat iedereen zijn steentje kan bijdragen om bestuivers te helpen: “zorg voor meer voeding en nestlocaties, maar gebruik minder pesticiden.”

 

De campagne met als ondertitel ‘Maak van je tuin een restaurant voor bijen’ wil sensibiliseren en de leefomgeving van de bij verbeteren. Bijen en hommels zijn immers de belangrijkste groep van actieve bestuivers en dus essentieel voor onze voedselvoorziening. Maar wereldwijd staan bijen en hommels onder druk door habitatverlies, parasieten, ziekten, pesticiden, en zeer recentelijk ook de Aziatische hoornaar. De soms massale sterftes in bijenkasten zijn het meest zichtbare bewijs.

Professor Dirk de Graaf van de Universiteit Gent, bijenspecialist verbonden aan Honeybee Valley, doet al vele jaren onderzoek naar bijen. De stap naar een uitgebreid bloedonderzoek bij bijen is niet ver af. Het onderzoek naar bijensterfte is dus hoogtechnologisch, maar de maatregelen om de bijen te helpen zijn eenvoudig: meer eten voor de bijen, minder pesticiden gebruiken en zorgen voor nestlocaties voor wilde bijen."

Wilt u de bijenpopulatie helpen?

Neem dan zeker eens een kijkje op onderstaande link.

www.weekvandebij.be

 

Bron: Vilt