Menu VMS stimuleert maximaal de verduurzaming in al haar
facetten van de volledige sierteeltsector in België
Home » Actualiteit » Keuring Spuittoestel: Geen respijt als antidrupsysteem spuittoestel ontbreekt
Maandag 23/01/17

Keuring Spuittoestel: Geen respijt als antidrupsysteem spuittoestel ontbreekt

Alle spuittoestellen die land- en tuinbouwers in gebruik hebben, moeten iedere drie jaar aangeboden worden voor controle. De controle wordt in Vlaanderen uitgevoerd door landbouwonderzoeksinstituut ILVO en gecoördineerd door het Voedselagentschap. Die laatste wijst landbouwers er op dat bij aanvang van de nieuwe keuringscyclus spuittoestellen uitgerust moeten zijn met een antidrupsysteem. 

Om duurzaam te kunnen omgaan met chemische gewasbeschermingsmiddelen moet het spuittoestel waarmee ze toegediend worden goed functioneren. De overheid ziet daarop toe met een driejaarlijkse keuring. Eén van de conformiteitsvoorwaarden is de verplichte aanwezigheid van een antidrupsysteem om plaatselijke contaminaties te vermijden.

Een nieuwe driejaarlijkse keuringscyclus vangt aan in 2017. Naar aanleiding hiervan maakt het Voedselagentschap de eigenaars van spuittoestellen zonder antidrupsysteem duidelijk dat hun toestel afgewezen zal worden bij de technische controle. Je krijgt dus geen drie jaar respijt meer, maar moet je binnen de drie maanden opnieuw aanbieden met een spuittoestel met functionerend antidrupsysteem.

Bron: vilt (www.vilt.be)

Afbeelding: vilt (www.vilt.be)